Επιπλέον, οι τοπικές καιρικές συνθήκες ευνοούν και την ανάπτυξη θριπών στην Κεντρική Ελλάδα.
Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις έχουν παρατηρηθεί προσβολές περονόσπορου σε καλλιέργειες υπαίθριου κολοκυθιού στους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας ,Τρικάλων και Φθιώτιδας ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι προσβολές ωιδίου σε καλλιέργειες στους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων καθώς και στο Παλαμά Φθιώτιδας.
Ταυτόχρονα σε περιοχές των Νομών Μαγνησίας, Καρδίτσας, Σερβωτά Τρικάλων, Λάρισας, και Φθιώτιδας, όπου επικράτησαν έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται περονόσπορος σε καλλιέργειες με τομάτα θερμοκηπίου, ενώ οι συλλήψεις των ακμαίων Tuta Absoluta στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται
Επίσης, σε καλλιέργειες υπαίθριας επιτραπέζιας ντομάτας στους Νομούς Καρδίτσας Μαγνησίας Τρικάλων και στο Παλαμά Φθιώτιδας παρατηρούνται ήδη έντονες προσβολές από τον περονόσπορο, από ωίδιο όσο και Tuta Absoluta
Ολόκληρες οι ανακοινώσεις του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Βόλου
ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΥΠΑΙΘΡΙΟ
Περονόσπορος (Pseudoperonospora cubensis
Προσβολές από τον περονόσπορο διαπιστώθηκαν στις υπαίθριες καλλιέργειες με κολοκυθιές μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στους Νομούς Μαγνησίας Καρδίτσας Λάρισας , Τρικάλων και Φθιώτιδας.
Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια του φύλλου σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις.
Συστάσεις
1) Απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων από τα φυτά
2)Ψεκασμός των φυτών μόνο μετά την διαπίστωση του παθογόνου με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες
Ωίδιο (Leveillula tayrica, Erysiphe cichoracearu και Sphaerotheca fuliginea
Συνεχίζονται οι προσβολές από το ωΐδιο στις καλλιέργειες με κολοκυθιές στους Ν. Μαγνησίας-ΚαρδίτσαςΛάρισας-Τρικάλων και στο Παλαμά Φθιώτιδας.
Συμπτώματα: Εμφάνιση μικρών, λευκών κηλίδων στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και στους βλαστούς, με χαρακτηριστικές αλευρώδεις εξανθήσεις
Συνθήκες ανάπτυξης: Ο μύκητας είναι υποχρεωτικό παράσιτο, διαχειμάζει πάνω σε ζωντανά φυτά (καλλιεργούμενα ή ζιζάνια), από τα οποία προέρχονται οι αρχικές μολύνσεις. Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 10-30 0C (άριστη θερμοκρασία 25-26 0C) και υγρασία 55-75%. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του.
Καταπολέμηση:
1) Απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων από τα φυτά.
2) Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Επανάληψη του ψεκασμού μετά 8 ημέρες. Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα
Θρίπας (Thrips tabaci, Frankliniela occidentalis κ.α.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτήν την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου. Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και είναι φορέας ιώσεων.
Συστάσεις: Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματ
ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑ
Περονόσπορος (Pseudoperonospora cubensis)
Μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις παρατηρούνται έντονες προσβολές από τον περονόσπορο στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας ντομάτας στους Νομούς Καρδίτσας Μαγνησίας Τρικάλων και στο Παλαμά Φθιώτιδας.
Συνθήκες ανάπτυξης: Η ασθένεια ευνοείται από υγρό, βροχερό και δροσερό καιρό. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου. Για τον σχηματισμό των σποριαγγείων απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-22 βαθμοί Κελσίου).
Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους: με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. επανάληψη μετά από 8 ημέρες.
Ωίδιο (Leveillula tayrica)
Διαπιστώσεις: Στις περιοχές όπου καλλιεργείται η υπαίθρια επιτραπέζια ντομάτα διαπιστώθηκε ότι συνεχίζεται η προσβολή από το ωίδιο. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.
Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται κιτρινοπράσινες ή κίτρινες ακανόνιστες ή γωνιώδεις κηλίδες διαμέτρου 10-15 mm και στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λεπτή λευκή μέχρι ανοιχτή καστανή εξάνθηση. Τα κονίδια του μύκητα είναι αερομεταφερόμενα και προκαλούν την διασπορά της ασθένειας.
Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από το ωίδιο . να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους: με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Tuta Absoluta
Διαπιστώσεις: Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται υψηλοί. Από παρατηρήσεις στις καλλιέργειες διαπιστώθηκαν προσβολές στους καρπούς.
Συστάσεις: Να γίνουν επεμβάσεις με κατάλληλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
ΝΤΟΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
Περονόσπορος (Pseudoperonospora cubensis)
Στις περιοχές των Νομών Μαγνησίας, Καρδίτσας, Σερβωτά Τρικάλων, Λάρισας, και Φθιώτιδας. όπου επικράτησαν έντονες βροχοπτώσεις περιμένουμε τον περονόσπορο σε καλλιέργειες με τομάτα θερμοκηπίου.
Συνθήκες ανάπτυξης: Ο παθογόνος μύκητας αρχίζει τον σχηματισμό εξανθήσεων όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών (υγρασία 80-95% και θερμοκρασίες 6-26o C, με άριστη 18-22 οC).
Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών), με κατάλληλα επιτρεπόμενα και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από 8 ημέρες..Tuta Absoluta
Διαπιστώσεις: Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται και εμφανίζονται υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου στις καλλιέργειες ντομάτας θερμοκηπίου.
Συστάσεις: Να γίνουν επεμβάσεις με κατάλληλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά προϊόντα..