Με τον φάκελο για την έκτακτη κρατική ενίσχυση στις επιτραπέζιες ελιές Αμφίσσης και Χαλκιδικής να έχει συνταχθεί και να αναμένεται το προσεχές διάστημα η αποστολή του προς έγκριση στις Βρυξέλλες, οι πληροφορίες θέλουν ότι το πλαίσιο που θα διέπει την κατανομή αποκλείει τους ελαιώνες που είναι δηλωμένοι ως διπλής κατεύθυνσης.

Χάνουν την ενίσχυση των 40 ευρώ το στρέμμα καταπώς φαίνεται παραγωγοί επιτραπέζιων ελιών που έχουν δηλώσει στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ τους ελαιώνες τους ως διπλής κατεύθυνσης. Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως έχει ήδη γίνει η μεταφορά πίστωσης 11,12 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών προς το Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να δρομολογηθεί η εν λόγω πληρωμή.

Το ποσό της στήριξης ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά στρέμμα με την στήριξη να καλύπτει 278.139 επιλέξιμα στρέμματα  που αντιστοιχούν σε 14.273 παραγωγούς. H δε ενίσχυση που θα δοθεί θα αφορά την Κονσερβολιά (Αμφίσσης, Αγρινίου, Καβάλας κ.λπ.), καθώς επίσης και την βρώσιμη (επιτραπέζια) ελιά Χαλκιδικής, που έως σήμερα δεν έχει πάρει ενισχύσεις covid.

Εν τω μεταξύ αναμένονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα υπόλοιπα προϊόντα που αξιώνουν ενίσχυση, όσο ήδη έχουν γίνει δεσμεύσεις από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης για έκτακτη κρατική στήριξη στη λεβάντα, τα σταφύλια Grimson Λάρισας και Πιερίας, τη βιομηχανική πατάτα και τις επίσπορες πατάτες, το επιτραπέζιο σταφύλι Καβάλας, αλλά και τους κτηνοτρόφους. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προ ολίγων ημερών, η λίστα των εν λόγω προϊόντων προκύπτει βάσει επίσημων αιτημάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο απ’ ό,τι φαίνεται η διαδικασία δρομολόγησης των ενισχύσεων εδώ, βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο.